Bár nem tudjuk megállítani az évek múlását, tudatában vagyunk annak, hogy vannak dolgok, amelyekkel segíthetünk a test és az agy fiatalosabb működésének fenntartásában. A diéta és a testmozgás alapjain túl, számos tudományosan alátámasztott beavatkozás létezik, amelyek elősegíthetik a fiatalos funkciók és a jó egészség fenntartását az életkor előrehaladásában.

Az öregedés elleni hatékony küzdelem azt jelenti, hogy több szögből közelítünk hozzá.

Az egészséges táplálkozás és a testmozgás kiemelt fontosságú, valamint az élelmiszerekben és a környezetben található stresszfaktorok és méreganyagok elkerülése, amelyek felgyorsíthatják az öregedési folyamatokat.

Az egészséges életmód mellett az egészséges hormonszint fenntartása, az egészséges mitokondriális funkció, vagyis a sejtek energia-előállító és energia-raktározó képességének támogatása, a fiatalos inzulinérzékenység és testösszetétel ösztönzése, valamint a genetikai expresszió befolyásolása a fiatalos funkcióval összefüggő gének elősegítése érdekében; néhány célzott tápanyag segíthet e célok némelyikének elérésében. ( A génexpresszió az a folyamat, amelynek során a DNS-ben lévő utasítások funkcionális termékké, például fehérjévé alakulnak)

Milyen „életkor-visszaváltó” intézkedéseket tehetnek az emberek?

Olyan tápanyagok fogyasztása, amelyek aktiválják az AMPK-t, a fiatalos sejtenergia-anyagcserében részt vevő enzimet, energia-elősegítő tápanyagok felhasználásával és a fiatalos hormonszint támogatása néhány fontos öregedésgátló stratégiával ötvözve.

Bár a tápanyagok, segíthetnek a fiatalos testfunkciók megőrzésében, a tudósok még mindig keményen dolgoznak, hogy megpróbálják megfejteni az öregedés genetikai és sejttitkait, amelyek lehetővé tehetik számunkra, hogy korlátlanul megőrizzük a fiatalságot, vagy valóban visszafordítsuk az órát.

A telomerek ismétlődő DNS-szálak olyan szakaszai, amelyek befogják a kromoszómák végét. Mint a biztosíték égése, a kromoszómáink végén lévő telomerek is folyamatosan rövidülnek, valahányszor egy sejt önmagát replikálja(másolja). Amint a telomerek elérik a kritikusan rövid hosszúságot, a sejtek megújulása gyakorlatilag leáll, ami a sejt felgyorsult öregedéséhez, vagy halálához vezet.

A kutatók olyan gyógyszereket és egyéb beavatkozásokat kerestek, amelyek meghosszabbíthatják a telomereket, annak érdekében, hogy meghosszabbítsák az élettartamot és / vagy az egészségi állapotot.

Dr Ornish azzal a Dr. Elizabeth Blackburnnel alkotott kutatócsoportot, aki 2009-ben, orvosi Nobel-díjat kapott a Telomeráz enzim felfedezéséért.

A Telomeráz enzimet a Matuzsálem-fában találták meg, amelyet akkor a föld legidősebb élőlényeként tartottak számon, és amely ma közel 4800 éves. Amikor az egyiptomi piramisokat kezdték építeni is, már több százéves volt, és még mindig él.

Erre figyeltek fel a kutatók és megtalálták benne a Telomeráz enzimet, amelyet később bennünk emberekben is felfedeztek. Már csak az volt a kérdés, hogy hogyan lehetne ezt az enzimet, aktiválni és működésre bírni.

Vizsgálni kezdték különböző betegségekben, a megrövidült telomerek szerepét.

Kutatásaik kiterjednek, a prosztatarákra, a szív és érrendszer betegségekre, a cukorbetegségekre, a cukorbetegséget megelőző állapotokra, mint az inzulin rezisztenciája túlsúly és a fogyás, a koleszterin, a vérnyomás és a depresszió- állapotokra.

Például a túlsúlyos, vagy cukorbetegséggel diagnosztizált prosztatarákban elhunyt betegek vizsgálata, kiderítette, hogy nem a prosztata rák volt az elhalálozásuk elsődleges oka, hanem a Telomeráz enzim hiánya, amelyről tudjuk, hogy „rák-tűzfal” vagy más néven „öregedési óra.

A Telomeráz az az enzim, amely felelős a telomerünk hosszának fenntartásáért. A telomerek a kromoszómák végei, amelyek befolyásolják, hogy meddig élünk. A telomer diszfunkció gyorsítja az öregedést. A telomer rövidülése egyszerre jelzi a sejtek öregedését és előre jelzi a rövidített élettartamot. Az életkorral a telomerek rövidülnek, ez pedig a replikációs szeneszcencia („a sejtosztódás leállása”) bekövetkeztét jelzi.

Az 50+Életerő Programban ajánlott, a Telomer enzimet aktiváló , Astragalus kapszula, amelyet a cannabinoidmeicina.hu shop- ban megvásárolhatsz.

A telomeráz működését közvetlen módon szabályozó összetevő a Astragaloszid aglikona, amint azt a kutatások bebizonyították az egyik lehgatásosabb telomeráz serkentő, amely nem csak a szervezetet serkenti arra, hogy megfelelő mennyiségű telomerázt termeljen, hanem ennek keringését is elősegíti. Astragalus kivonattal erősen serkentő hatással vannak az immunrendszerre, amely igen fontos a telomerek és a DNS integritásának a megtartása szempontjából. Az Astragalus Root-ot (Huang qi) sok évszázadon át népszerű gyógynövényként használták Kínában. Az ismert aktív komponensei közé tartoznak a flavonoidok, szabad aminosavak, nyomelemek és polifenolok.

A stressznek a különböző betegségek létrejöttében játszott szerepe, szinte közbeszéd tárgyát képezi

Ennek egzakt mechanizmusában igazoltnak vehető a fokozott oxidatív stressz, a csökkent Telomeráz aktivitás és a Telomer megrövidülés szerepe; a pszichológiai sztessz és az öregedéshez társuló betegségek között szoros összefüggés van -ezek mind, már ismert módon befolyásolják a sejtes öregedést, és az élettartamot.

Így például a menopauza utáni nők esetében is igazolták, hogy az úgynevezett „korral-járó” megbetegedések megjelenéséért a menopauza után a Telomeráz megrövidülése és a szervezet enzimhiányos állapota tehető felelőssé.

A korral kapcsolatos betegségi folyamatokban, degeneratív betegségekben (mint pl.az idiopathiás tüdőfibrosis, a csontvelő elégtelenség) oki szerepe van a Telomer diszfunkciónak. Hasonló a helyzet a gyulladásos gasztrointesztinális betegségek (pl. a gyulladásos bélbetegség, IBD – kolorektális (vastagbél) rák, vagy a Barrett (oesophagus – adenocarcinoma), – a nyelőcsőrák előfutára estében is.

Az öregedés számos ismérve közül kilenc emelhető ki, annak hangsúlyozásával, hogy az öregedési folyamat (a fiziológiás, funkcionális integritás csökkenése, a „sebezhetőség”) megnöveli számos betegség kockázatát, pld rák, diabetes, kardiovaszkuláris, neurodegeneratív betegségek. – legalább is részben – az evolúció során konzervált genetikai útvonalak és biokémiai folyamatok játszanak szerepet.

Öregedés 1# : Az ATP képződés csökken

A sejtek és a szervezet öregedésével a légzési lánc hatékonysága, az ATP képződés csökken. Ezt az ilyenkor termelődő reaktív oxigén gyökök (ROS) tovább fokozzák: ez az öregedés szabadgyök elmélete.„A teória később, a mitokondrium (a sejt energiatermelő központja) reaktív oxigén (vs. szabadgyökök (ROS) )vegyületek fő forrásaként történő azonosításával módosításra került és az öregedés mitokondriális elmélete néven vált ismertté.

Öregedés 2# : Csökkent mitochondriális bioenergetika telomer „veszteség”

Az öregedéssel összefüggő csökkent mitochondriális bioenergetika telomer „veszteség” (attrition) következménye is lehet, Telomeráz „aktivációval” helyreállítható.Például a fentebb említett, Astragalus, kapszula használatával.

Öregedés 3#: Autophagia

A károsodott mitochondriumok eltávolítása autophagiával történik.

A görög eredetű szóösszetétel annyit tesz: önemésztés, és ennél szemléletesebben nehéz is lenne összefoglalni. A sejt egyes komponensei, főleg a fehérjék idővel “elfáradnak”, elhasználódnak, képtelenek lesznek ellátni normális funkciójukat, helyettük újakra van szükség. Ezeket a feleslegessé vált, károsodott struktúrákat a sejt egy kettős membránnal határolt területre irányítja, ahol enigmatikusan(rejtélyesen) lebontja őket. Az autofphagia jelentése röviden: Takarítás, újrahasznosítás sejten belül.

Az autofágia gépezetének feladata, hogy megkülönböztesse a haszontalant a hasznostól, előbbit pedig újrahasznosítsa. Eközben energia szabadul fel, amit a sejt felhasznál a felépítő folyamatokban és a túlélésre éhezés során, ezért nevezhetjük a folyamatot “önemésztésnek” (molekuláris degradáció).

Az autofágia felelős az öregedésért

Az autofágia kapacitása az életkor előrehaladtával hanyatlik, amikor az ember átlép az időskorba, a károsodások mértéke túlsúlyba kerül. A sejten belüli “felesleges”, káros anyagok felhalmozódása pedig bizonyítottan felelős az “öregedési folyamatok” beindulásáért, illetve számtalan öregkori betegség – mint például a fentiek – kialakulásáért.

Amikor tehát az autofágia rosszul működik, öregszünk, betegségek alakulnak ki. Amennyiben viszont az autofág folyamatokat befolyásolni (aktiválni) tudnánk természetes eszközökkel, megelőzhetnénk vagy gyógyíthatnánk ezeket a betegségeket.

Öregedés 4# : Felhalmozódott DNS-károsodás

A felhalmozódott DNS-károsodás hozzájárul az öregedési folyamathoz, és specifikus élettartamot rövidítő betegségeket, például rákot és rossz immunfunkciókat eredményezhet.

Amikor a DNS károsodik, aktivál egy PARP-1 néven ismert enzimet, amely DNS-helyreállítást végez a sejteken belül.

A DNS helyreállításának javítása az 50+ Életerő Programban ajánlott táplálkozás, életvezetés és a speciális táplálékiegészítés, lelassíthatja a sejtek öregedését, csökkentheti a rákot okozó mutációk perzisztenciáját (kitartását), és fontos szerepet játszhat a gyulladásos állapotok, például az érelmeszesedés megelőzésében, visszafordításában is.

Öregedés 5# : Szövetek öregedése

A szövetek öregedésének alapja az őssejt populáció öregedése. A hemopoetikus őssejtek (azok a vérképző őssejtek, amelyek létrehozzák a többi vérsejteket), vonalán ez az immunrendszer „öregedéséhez” (immunosenescence) vezet. A folyamatot sokáig irreverzibilisnek (nem visszafordítható) -tartották. Újabb adatok szerint azonban van lehetőség a „megújításra”, „fiatalításra” és az immunoszeneszcencia (immunrendszer „öregedésének) bizonyos mértékű visszafordítására.

Öregedés 6# : A fiziológiás stressz 

A fiziológiás stressz különböző formái, endokrin eltérések, az immun, gyulladásos és oxidatív stresszek, megváltoztat(hat)ják a telomer biológiai rendszer programját, s így gyorsul(hat) a celluláris diszfunkció (a sejtek nem megfelelő működése), az öregedés, fokozva a betegségek iránti fogékonyságot.

A fiziológiás stressz annyit tesz, hogy a stresszortól függetlenül testünk automatikusan felkészül a veszedelemre, melynek különféle élettani, idegrendszeri hatása és következménye van. Ezek a reakciók önmgukban nem károsak, csak ha huzamosabb ideig (krónikusan) fennálnak.

A fiziológiás stressz mai jelentése : „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenállóképességét.

Öregedés 7#: Mitokondriális funkció csökkenése

Az egészséges életmód mellett az egészséges hormonszint fenntartása, az egészséges mitokondriális funkció, vagyis a sejtek energia-előállító és energia-raktározó képességének támogatása, a fiatalos inzulinérzékenység és testösszetétel ösztönzése, valamint a genetikai expresszió befolyásolása a fiatalos funkcióval összefüggő gének elősegítése.( A génexpresszió az a folyamat, amelynek során a DNS-ben lévő utasítások funkcionális termékké, például fehérjévé alakulnak)

Öregedés 8#: Csökken az ATP-szint 

Az öregedés univerzális jellemzője a sejtek energiavesztesége, amelynek következtében csökken az ATP-szint és a szervezet energiaellátásához szükséges nem megfelelő sejtes üzemanyag. Ennek az energiaveszteségnek az egyik oka az elektronszállítási lánc hatékonyságának meghibásodása, amely a fő út, amelyen keresztül energiát nyerünk ki az élelmiszerekből. Az elhízástól és a cukorbetegségtől a csontvesztésig terjedő rendellenességek társultak ennek a létfontosságú útnak az elvesztésével.

A tanulmányok most azt mutatják, hogy az elektrontranszportlánc működésének helyreállítása a NAD + szintjének emelésével gyors és hatékony eszköz az energiatermelésben résztvevő alapvető enzimek előmozdítására és a fiatalos sejtfunkciók fenntartására.

Ez segít csökkenteni a fiziológiai hanyatlást és védelmet nyújt az életkorral összefüggő betegségekkel szemben

Az energia-extrakciós folyamat (energia-visszanyerési folyamat) javítása az összes sejtben, növeli a képességüket arra, hogy megvédje a mitokondriumokat a korai haláltól. Ennek az előnynek a növelése, a sejtek csökkent öregedésével és a szív- és érrendszeri és agyi betegségek kockázatának csökkenésével jár.

Öregedés 9#: Fokozott kromoszóma instabilitás 

A kromoszómáink összetett struktúrák, amelyek a DNS-t tartalmazzák. A genetikai utasítások „kiolvasásához” szükséges DNS-szálakhoz való hozzáférés megköveteli ezeknek a fehérjéknek a biokémiai ellenőrzését annak biztosítása érdekében, hogy az egyes gének megfelelően működjenek. De, mint bármely komplex molekuláris szerkezet, a kromoszómák is instabillá válhatnak. Végül ez hibákat vált ki a génjeink értelmezésében – ami végül hozzájárul a sejtek működésének és szerkezetének káros változásaihoz.

Az öregedés felgyorsul a fokozott kromoszóma instabilitás jelenlétében.

A stabil kromoszómális struktúrák fenntartásában részt vevő enzimek, a megfelelő működéshez NAD + -ot igényelnek.

A NAD + hozzájárul a hosszú élettartamhoz, fő tényezőnek bizonyult a tápanyag elegendő hozzáférhetősége. És tanulmányok azt mutatják, hogy amikor a NAD + -ot igénylő enzimek inaktívak, a kromoszóma szerkezete szenved és a sejtek rendellenesen replikálódnak (másolódnak).

Következtetés: A NAD + kiegészítés ígéretes csúcstechnológia a kromoszóma stabilitásának javítására, olyan kezelés, amely lelassíthatja a sejtek öregedését és csökkentheti a rák kockázatát.

A neurotranszmitterek, azok a agyi vegyi anyagok, amelyek továbbítják a jeleket az idegsejtek között. Ennek során segítenek az egész testet érintő funkciók, például a hangulat, az étvágy és a stressz szabályozásában. Megállapították, hogy a NAD + megfelel a neurotranszmitterek összes kritériumának.

A NAD + neurotranszmitterek-funkciójának bizonyítékát mostanra megtalálták a bél és az erek simaizmaiban, valamint magában az agyban.

A sirtuinoknak nevezett fehérjék a sejtek öregedésének fő szabályozói, mert befolyásolják az alapvető funkciókat, például a DNS-helyreállítást és a gyulladásos reakciókat. Azt is befolyásolják, hogy a sejtek replikációs ciklusba lépnek-e, vagy inkább programozott halálban (apoptózisban) halnak meg.

A sirtuinokat aktiváló vegyületeket lelkesen keresik kémikusok „az ifjúságforrásaként”.

Az 50+ Életerő Programban  javaslom néhány olyan ismert kiegészítő használatát, amelyeket a kutatók, sirtuin aktivátoroknak értékeltek. A sirtuinek működéséhez NAD + szükséges. Következtetés: A sirtuin aktiválása nagy ígéretet mutatott a szív- és érrendszeri betegségek leküzdésében és az öregedő agy működésének megőrzésében, de ezek a hosszú élettartamot elősegítők nem működhetnek elegendő NAD + nélkül.

A NAD + -ot először annak a folyamatnak a fontos részeként fedezték fel, amely kémiai energiát juttat az élelmiszerekből a sejtjeink által igényelt ATP üzemanyagba.

A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy a NAD + jelenléte önmagában egyfajta „energia valuta” ATP-hez hasonló. A hatékony energiatermelés és a megfelelő ATP-szint támogatásához következetes és bőséges NAD + szükséges. Ez azért kritikus, mert a csökkenő energiaellátás hozzájárul az öregedési folyamathoz.

A NAD + jótékonyan fejleszti a nyolc sejtes öregedésgátló mechanizmust. Ha ezek a sejtfunkciók károsodnak, a következmény a felgyorsult öregedés, amely hozzájárul az olyan  rendellenességekhez, mint az Alzheimer-kór és az oszteoporózis. Kimutatták, hogy a sejtek NAD + szintjének helyreállítása megőrzi a fiatalos funkciókat – sőt megfordítja az életkor okozta romlást. Kimutatták, hogy a nikotinamid-ribozid nemcsak helyreállítja a szövetek NAD + szintjét, hanem több NAD + aktivitást is biztosít, mint amennyit csak diétával lehet elérni. A nikotinamid-riboziddal történő kiegészítés lelassíthatja a sejtek öregedését és javíthatja a degeneratív folyamatokban gyakori metabolikus rendellenességeket, beleértve a cukorbetegséget, a romló szívműködést és a neurodegeneratív állapotokat.

Hogyan növelhető a NAD + ha biológiailag instabil, ami alkalmatlanná teszi orális kiegészítésre ?

Szerencsére van megoldás. Az 50+ Életerő Programban természetesen ajánlott ennek a létfontosságú koenzimnek az alkalmazása. Hozzáférhetőségét a cannabinoidmedicina.hu/shop -ban, biztosítjuk.(A terméket így keresse: Now Foods, NADH, 10 mg, 60 Vega kapszula)

Mi a különbség a NAD+ és az NADH mint sirtuin aktivátor között olvasd el itt:

Mivel a krónikus betegségek hátterében nagyon gyakran az életvitel, a környezeti faktorok, a táplálkozás, a stressz és az egyéni genetikai hajlamok állnak, épp ezért ezen betegségek leküzdésében az életmód faktorok kiemelkedően fontosak az 50+ Életerő Programban.

“A táplálkozás egyike azoknak az alapvető beavatkozásoknak, mely minden krónikus betegségnél alkalmazható, hiszen manapság a tudományos irodalom szerint nincs olyan krónikus betegség, amelynek ne lenne valamilyen kapcsolata az étellel.” dr. Filippo Ongaro

Az egészség NEM a betegség hiánya.

Arra vagyok kíváncsi, hogyan működünk. Ezt kutatom, mégpedig fizikai, szellemi és lelki síkon egyaránt. A cél a tökéletes közérzet, a valódi jól-lét.

A Test fiatalítása sejtszíntű gyógyulást hozhat. A fiatalító 50+ Életerő Programról itt olvashatsz bővebben :