Az EnzimTerápiához kerestem anyagot, amikor belefutottam Dr. Devis HoutsonPh.D. munkájába. Megdöbbenve láttam, hogy van enzimes megoldás az IBD betegségekben szenvedők számára is. A bélbetegségek kialakulásának és ilyen mértékű elterjedésének,az okát,  amit ma tapasztalunk, azonban lehet, hogy nem csak az életvezetésünkben kell keresni? Érdekes cikkre , na és megoldásra leltem a minap. Azt olvastam, hogy  a 2-es típusú megbetegedésben alkalmazott gyógyszeres kezelés lehet az egyik IBD betegeket szaporító ok. Ezek szerint, az ember kiszolgáltatva érezheti magát, mert  ha 2-es típusu cukor betegséggel megy az orvosához, könnyen összeszedhet hozzá egy IBD megbetegedést ?..

Hogy miről is van szó ?  “Csak” arról, hogy a  2-es típusú diabétesz kezelésében alkalmazott, dipeptidil-peptidáz-4 (DPP-4) gátló antidiabetikumok, gyulladásos krónikus bélbetegségekhez , /(IBD-k) közé tartozik a fekélyes vastagbélgyulladás/ – más néven Colitis ulcerosa és  Crohn betegség-hez vezethet.

Kicsit a betegségről :- Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz járványszerű terjedése komoly kihívást jelent az egyén, a társadalom és az egészségügy számára. A betegség kezelésében a túlsúly csökkentése alapvető. Ez életmódváltás nélkül nem képzelhető el.A 2-es típusú cukorbeteget egyszerre jellemzi az inzulinelválasztás zavara és a szintén a hasnyálmirigyben, az alfa-sejtekben termelődő, vércukoremelő hatású glukanon hormon emelkedett szintje. Ezek és a sejtek inzulin iránti érzékenységének csökkenése (inzulinrezisztencia) együttesen okozzák a progresszív vércukor-emelkedést.

A betegség kezelési ajánlásai évről évre módosulnak a bevezetésre kerülő újabb és újabb készítmények,(Gyógyszerek ) hatástani csoportok megjelenésével.

Egy ilyen új hatástani csoport az inkretin hatáson alapuló antidiabetikumok csoportja, amely 2008-ban jelent meg először a nemzetközi ajánlásokban.

Mik azok az inkretinek?

Olyan hormonok, amelyek a bélfal speciális sejtjeiben termelődnek az étkezést követően. Közülük is kiemelkedő jelentőségű a GLP-1, amely a vércukorértéktől függően fokozza az inzulintermelést és -elválasztást és szintén vércukorfüggően csökkenti a glukagonelválasztást. Emellett teltségérzetet okoz és lassítja a gyomorürülést. A hormon rövid életidejű, lebontását egy DPP-4 nevű enzim végzi. 

 Azonban nagyon érdekesnek talláltam egy tanulmányt ezzel kapcsolatban, amit úgy gondolom mindenkinek olvasnia kellene, akik  (DPP-4) gátló antidiabetikum kezelésben részesűl.  Ugyanis, a dipeptidil-peptidáz-4 (DPP-4) gátló antidiabetikumok egy olyan enzim működését gátolják, ami közreműködik a szervezet gyulladásos válaszában és a bélhormonok szabályozásában, írja közleményében a The BMJ, ezért nem meglepő, hogy a DPP-4 gátlók használata összefüggésben állhat a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedők egyre növekvő számával.

Mivel eddig (2016-ig) egyetlen tanulmány sem vizsgálta a DPP-4 inhibitorok hatását az IBD-re, a kanadai McGill University munkatársai Laurent Azoulay vezetésével utánajártak, összefügg-e az IBD jelentkezése 2-es típusú cukorbetegeknél a DPP-4 inhibitorok használatával.

Mint tanulmányukban (Dipeptidyl peptidase-4 inhibitors and incidence of inflammatory bowel disease among patients with type 2 diabetes: population based cohort study) a kutatók kifejtik: vizsgálatukban 141 170 beteg adatát elemezték (az adatok az Egyesült Királyság Clinical Practice Research Database adatbázisából származtak).

A 18 évesnél idősebb betegek 2007 és 2016 között kezdtek antidiabetikus gyógyszert szedni; a vizsgálatból kizárták azokat, akik terápiája inzulinnal indult, illetve azokat, akik kórtörténetében IBD vagy hasonló megbetegedés szerepelt; az elemzés során figyelembe vették az életkort, a testsúlyt, a dohányzást, az alkoholfogyasztással összefüggő megbetegedéseket és a diabéteszhez társuló szövődményeket.

A résztvevőket átlagosan 3,5 évig monitorozták; ez alatt az idő alatt 208 új IBD megbetegedés jelentkezett (37,7/100 000 betegév). A DPP-4 inhibitorok szedése a többi antidiabetikumok képest az IBD 75%-os kockázatnövekedésével járt együtt (53,4 eset/100 000 betegév, míg a többi antidiabetikumok alkalmazása esetén: 34,5 eset/100 000 betegév). Az összefüggés a hosszabb időtartamú DPP-4 inhibitorszedés esetén fokozatosan erősödött, maximumát 3-4 éves szedésnél érte el, ezt követően csökkent.

A szerzők hangsúlyozzák: mivel vizsgálatuk obszervációs természetű, ok-okozati következtetések levonására nem alkalmas, továbbá eredményeiket még szükséges másoknak is megismételni, azonban az orvosoknak tisztában kell lenniük a lehetséges összefüggéssel, és esetleg tartózkodjanak attól, hogy DPP-4 gátlót írjanak fel magas kockázatú személyeknek, így azoknak, akiknek a családjában már fordult elő IBD vagy akiknek ismert autoimmun betegségeik vannak.

Nagyon furcsának találom, hogy miután ez a vizsgálat már 2007 és 2016 -között megtörtént, mégis  2018-ban bevezetésre kerűlt a  DPP-4 gátlók alkalmazása és értékesítése. Az ember kiszolgáltatva érezheti magát, mert  a 2-es típusu cukor betegséggel megy az orvosához és könnyen távozhat egy IBD megbetegedéssel..

Az EnzimTerápiához kerestem anyagot, amikor belefutottam Dr. Devis HoutsonPh.D. munkájába. Megdöbbenve láttam, hogy van enzimes megoldás az IBD betegségekben szenvedők számára is.

Dr. Devin Houston, Ph.D. Több mint 30 éves kutatási tapasztalatát használja fel enzim biokémikusként, hogy a lehető legjobb étrendi enzim-kiegészítőket megalkossa azok számára is akik ételintoleranciában, és IBD megbetegedésekben, mint a gyulladásos krónikus bélbetegségek, a  fekélyes vastagbélgyulladás más néven Colitis ulcerosa és  Crohn betegség-ben szenvednek. A BioCore® DPP IV. a proteázok egyedülálló keveréke, amely segít lebontani az emésztésnek ellenálló fehérjéket, például a glutént és a kazeint. Ez a termék az optimális fehérjebontáshoz, beleértve a DPPiv-t is, különböző proteázokat tartalmaz, különféle kötésspecifitással, és a glutén emésztését támogathatja más emésztőenzim-készítményekkel.

 

A termékről bővebben itt olvashatsz:

De elovashatod a gyártó honlapján is :

Jó egészséget mindannyiunknak !