Hogyan védd ki a Karantén Szindrómát azaz plusz kilókat

 

2020’-ban az olyan cégek, akik, chips-eket, kekszeket, apró rágcsákat gyárt, legalább 16-20%- bevétel növekedéssel számolnak. Amikor tavasszal elkezdődtek a korlátozások, gyorsan, jól bevásároltunk, feltankoltunk. Miért ne? Azt hittük, hetek kérdése lesz. Nyolc hónap elteltével, a mérleg azt mutatja, hogy ez sokunk számára extra kiadást jelentett.

A Nutrisystem csinált egy felmérést az amerikai lakosság között és megállapította, hogy 2020.március és július között 76%-a lakosságnak átlagban 7,26 kg-al gyarapodott. Egy másik RunRepeat által augusztusban készített tanulmány szerint, 10000 ember közül 41 %-uk 2,3kg plusz kilót hízott a karantén kezdete óta- és ezek olyan emberek voltak, akik rendszeresen mozogtak, futottak vagy egyéb heti min. 1x edzést tartottak.

 

Akkor sokkot okozott a hirtelen változás, az otthonmaradás. Most olyan embereket látunk, akik stresszel, unalommal küzdenek, és képtelenek összpontosítani az életmódjuk megváltoztatására. Most, amikor olyan sok más fontosabb és súlyosabb dolog folyik a világban, a testsúly kontroll nem prioritás.  Azt gondolhatnánk, hogy ha az ember nem jár be dolgozni, több ideje marad magára figyelni. De ez nem ilyen egyszerű. Amikor munkába járunk, van egy ritmusa az életünknek. Nincs sok időnk, de amikor végeztünk a munkával, lendületből, könnyebben elmegyünk a fitneszterembe kicsit mozogni, vagy éppen a gyerekkel kicsit sétálni. Lendületből elmegyünk bevásárolni is és ugyan azzal a lendülettel be is cipeljük a szatyrokat az autóból. Azután meg elintézzük az otthoni munkát, elrendezzük a családot és csakis ezek után kezdünk neki a vacsora készítésének.

Ezzel szemben mit csinálunk, amikor nem járunk rendszeresen munkába, hát otthon vagyunk. Mivel nincs ingázás, ami teret enged az edzésnek és nem jutunk hozzá olyan gyakran az egészséges, friss alapanyagokhoz, az ételeink is abból készülnek, ami éppen van otthon. Míg az emberek egyik fele, azt mondja, hogy ez a legrosszabb, amit valaha is történt, a másik fele azt mondja: -/ Olyan sok minden van, amit nem tudok irányítani, amit nem tudok ellenőrzésem alatt tartani, én fogom kontrolálni a saját életemet és odafigyelek az életmódomra. Pont megfelelő az idő, hogy életmódváltásba fogjak! / Végre itt az idő, hogy megcsinálják.  Azt hiszem, kell valami, amire összpontosíthatunk, ami lehetővé teszi számunkra a kis győzelmek megélését. Ez kicsit kevésbé szörnyűvé teszi a 2020-as évet.

Hogyan lehet lefogyni Karantén idején?

Az igazság az, hogy nincs egyetlen egy „Járványdiéta” sem, amely segítene leadni ezeket a kilókat. De van néhány javaslatom- beleértve az étkezések módjait, szokásait is-, amelyek irányítják az életünket.

A bonyolult ételkészítéseket, melyek szervezést igényelnek, túl nehéz vagy megterhelő lehet most megtenni.

Először is, a szokásos fogyási tanácsok továbbra is érvényesek:

Fókuszáljunk az egészséges táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra és a jó éjszakai alvásra. De a Pándémiás élet realitásait figyelembe véve, ez nem biztos, hogy elég.

Én az eztSlimPro Alakformáló programvezetőjeként azt javaslom, hogy kezdjük el lépésenként. Mindannyian stresszes állapotban vagyunk, ezért az életmód teljes átalakításának megpróbáltatásai túlságosan megerőltetőnek tűnnek.  Ezért azt javaslom, kezdjük kis lépéssel.

Nézzük meg mi az, amin most könnyedén változtatni tudunk?

Túl nehéz egyszerre öt különböző változást végrehajtani az életemben, amikor egyszerre, csak egyet válaszhatok az induláshoz. Nagy dilemma szokott lenni és ezért sokan bele sem fognak.  Pedig sok betegnek és túlsúlyos embernek szüksége lenne az életmód teljes megváltoztatására.

Nekik azt javaslom, hogy kísérletezzenek a szakaszos böjtöléssel, amelyben naponta csak egy adott, meghatározott órában eszik. (Bővebben erről lentebb)

Sokszor azzal nyugtatjuk magunkat, hogy végre, naponta házi készítésű ételt eszünk.  Igen több időnk van főzni. De ha épp nincs energiánk receptek kiválasztásához és a meghatározott összetevők vásárlásához, akkor készítsünk elő használatra kész alapanyagokat, amelyeket könnyű tápláló ételekké alakíthatunk. Most nincs itt az ideje, hogy szakácsművésszé váljunk. Most inkább tanuljunk meg gyorséttermi szakácsnak lenni. Legyen otthon, fagyasztott csirke mell + fagyasztott brokkoli + egy zacskó előfőzött quinoa vagy barna rizs = vacsora.

Vegyük fontolóra a szakaszos böjtöt.

Még egy alacsonyszénhidrát tartalmú, vagy mediterrán étrend is lehet hizlaló. A legtöbben, akik így étkeznek már jó ideje, most nem tudják hová tenni a hízásuk okát. A szakaszos böjt minden nap meghatározott órákra korlátozza az étkezést.  Az ötlet az, hogy ne süssünk süteményt ezekben az órákban, mégis törekedjünk az egészséges ételekre és harapni valókra-, de nem kell összetevők arányát vagy kalóriákat számolgatnunk. Egyszerűen, csak azzal, hogy nem eszünk kora reggel és késő este, valószínűleg már kevesebbet eszünk. A pandémia előtt én magam is csináltam 12 órás szakaszos böjtöt, főleg azért, mert a munkába járás így tette lehetővé az étkezésemet.  Később reggeliztem, ami majdnem ebéd volt és korábban vacsoráztam, mert a korai „ebéd” nem tartott ki vacsoraidőig. Így, ha a reggelit 11 óra körül ettem, akkor délután 16-órára már „farkaséhes” voltam. Csakhogy utána már nem bírtam enni, legfeljebb csak vizet. Így egy 18 órás evésmentes időszakot hagytam a szervezetemnek. Ezzel az egy módszerrel, egy hónap alatt 3 kg ment le rólam, két hónap alatt pedig 6kg-tól szabadultam meg. Mivel addigra „vérszemet” kaptam, mert jobban éreztem magam, könnyebb volt a z Enzim Terápiás életmódot bevezetni az életembe.

Szakértők szerint is a növényi étrend támogatja az immunrendszert. mivel megváltoztak az étkezési szokásaim, megváltozott a testem is. Anélkül is fogytam, hogy ez lett volna a célom.

Ezért az EnzimTerápás étkezést ajánlom ezekben az időkben. De valószínű, hogy nem tudsz róla le sem jönni, ha egyszer megszokod. hogy hogyan kell elkezdeni és csinálni, arra pedig van egy zárt facebook csoport, ahol egymást segítik az emberek.

Zárjuk be az alkoholos szekrényt!  Az Alkohol nem csak felesleges kalóriákat képez, de elveszi az ételbevitel szabályozásának képességét is. Ha főzés közben kezdünk el inni, akkor már nem törődünk azzal, hogy mit eszünk meg. Nem kell teljesen lemondani az alkoholról, de tudatosabban igyunk.

Kezdjük a napot mozgásra készen

Válasszunk olyan ruházatot, amely ösztönöz a mozgásra bennünket.  A megszokott nappali ruházat, kiskosztüm, szoknya, tűsarkú, ing, nyakkendő, „szépruha” nem ösztönöz a mozgásra. Egy kényelmes sportos ruházat viszont megengedi, hogy bármikor sétáljunk, vagy mozogjunk kicsit. Használjuk ki az eddig megszokott munkába járási időt a testmozgáshoz. Most, hogy nem kell 8-ig elhagynunk az otthonunkat, ezt az időt tölthetjük a testünk megmozgatásával is.  az edzés intenzitásának nem kell megváltoznia, de előfordulhat, hogy most 90 perc áll rendelkezésünkre, a munkahelyi ebédszünetben végzett 45 perces edzés helyett.

Segítség a fogyáshoz

Ha a saját módszerrel összebarkácsolt otthoni programtól nem érzed jól magad, akkor kéznél van a virtuális segítség. Tedd fel magadnak a kérdés, hogy eldöntsd, melyik terv működhet a legjobban a számodra.?

Mi a reális a jelenlegi környezetben?

Egy a szobatársaival „karanténba” zárkózott fiatal valószínűleg nem kérheti meg a szobatársait, hogy ugyan úgy étkezzenek, mint, ő maga, de őszinte lehet velük és, és kérheti a támogatásukat. Egy kisgyermekes szülőjobban ellenőrzi, hogy milyen étel érkezik a házba- de kevesebb idő jut arra, hogy a saját szükségleteire koncentráljon, így az egészséges étkezési programra háttérbe szorul.  Egy egyedül élő idős ember pedig egy olyan tervet igényel, ahol csoportos támogatást kap. mint az eztSlimPro programban.

Milyen kommunikációt szeretünk jobban? 

Ha csak útmutatást és ötleteket keresünk, akkor egy nyílt csoport, mint azt eztSlimPro Enzimterápiás Alakformáló csoport megfelelő választás lehet, vagy ha jobban szeretünk webhelyeken informálódni, a cannabinoidmedicina. hu- és az enzimterápia.com -on, találhatunk formális információkat. Vagy ha jobban szeretjük a személyesen beállított programokat és igényeljük a konzultációkat, akkor válasszuk a Zoom foglalkozásokat esetleg, ha szeretjük időről időre új és újabb az aktuális információkat a témában, akkor feliratkozhatunk a weboldalak email sorozatára is.

Mennyi támogatásra van szükségünk?

Talán már megértettük, változásokat kell végrehajtanunk, de lehetséges, hogy nincs olyan ember az életünkben, aki támogatna bennünket ebben.

A járványnak köszönhetően sok ember a közösségekben találja meg a támogatás. Csoportok alakulnak a közösségi médiákon, mint a facebook, ahol az emberek, ötleteket osztanak meg arról, mit készítsenek vacsorára, vagy ki írják, hogy mikor mit egyenek és igyanak. Támogatják egymást. Sok értékes emberi kapcsolat álakul ki ilyen helyen.

Ami a program előrehaladását és annak mérését illeti, elég, ha hetente fél, egy kilóra törekszünk- de álltalános egészségi állapotunkat is fegyelembe véve, a derék mérés dokumentálása lehet a legjobb mérce.

Tanulmányok kimutatták, hogy a hasi elhízásnak, nagyobb a betegség kialakulásának lehetősége és az elhalálozás kockázata. A derékmérés azért is fontos, mert a hasielhízás gyulladásosabb, ami rosszabb hatással lehet a COVID védelmünkre, ahhoz képest, mint aki fenék, vagy com-ra hízik Ideje, hogy az egészég, pontos mérhető mutatóira összpontosítsunk, és tanulmányok azt mutatják, hogy a derék jobb előrejelző.

Ahogyan a videóban is említettem, szükséges lehet néhány alvető étrendkiegészítő bevitele, az immunrendszerük normális működéséhez. Amit én fontosnak tartok :

Vitaminok bevitelük naponta ajánlott :

Ásványok,nyomelemek :

Ha szükséges, pótoljuk : Vas és Folsav

A mikrotápanyagok megfelelő étkezéssel potólhatók.

A Réz: -(A réz funkciója szorosan összefügg a vaséval, mivel mindkét elem szükséges a légzéshez. A kielégítő rézellátásból a bőr és a haj is profitál. A réz azon kívül, hogy támogatja az immunrendszert, még gyulladásgátló hatással is rendelkezik, amennyiben véd az úgynevezett szabad gyököktől)

A Zn funkciója (A cink nagyon fontos a szervezetnek a növekedéshez, a szervek megfelelő működéséhez, a csontok stabilitásához, az agy megfelelő működéséhez és az anyagcsere hatékonyságához is. Az alábbi ételeket érdemes fogyasztani, hogy hozzájussunk.)

Magnézium a dióban van sok.(A magnézium a szervezet számára létfontosságú anyag, A magnézium elengedhetetlen szív, az izomzat, az idegrendszer megfelelő működéséhez, azanyagcserefolyamatokhoz, a csontfejlődéshez. egyebek mellett oldja a stresszt és az izomgörcsöket, csökkenti a vérnyomást, fokozza a fizikai teljesítőképességet, segíthet fejfájósoknak és csillapíthatja a premenstruális szindróma tüneteit)

A szelén 🙁 olyan ásványi anyag, ami szervezetünknek nélkülözhetetlen, azonban csak kis mennyiségben van rá szükségünk. A szelén szükséges bizonyos enzimek, az úgynevezett szelenoproteinek szintetizálásához, amelyek antioxidánsként, hormonszabályozóként és a proteinszintézist elősegítő anyagokként működnek a szervezetben. A szelénhiány leggyakrabban pajzsmirigy-betegségeket okozhat, de hosszú távú hiánya hatással lehet a szív és a csontok egészségére is. A szelén főleg húsokban található meg, illetve a tenger gyümölcseiben, magvakban és diófélékben, de sok zöldség is tartalmaz szelént különböző koncentrációban.

Szelénben gazdag zöldségek: brokkoli, káposzta, spenót, lima bab, szójabab, spárga, fekete bab, gombafélék.

Szelénben gazdag gyümölcsök: banán, grapefruit, szőlő, kiwi, citrom, sárgadinnye, mangó, szeder, narancs. A csonthéjasok közül érdemes megemlíteni a dióféléket, a paradió szeléntartalma különösen magas.

Egyéb magas szeléntartalmú ételek: marhahús, halak, főleg a tengeri halak)

Mi az az Inulin? -(Az inulin egyfajta vízoldékony rost, amely számos növényben megtalálható. Fruktán, vagyis a bélflórát támogató élelmi rost. Mint más fruktánok, az inulin is prebiotikum, tehát tápanyag a hasznos bélbaktériumok számára. A fruktánok fruktóz molekula láncok. Úgy kapcsolódnak össze, hogy az emésztőrendszer nem tudja lebontani. Így eljutnak a bélrendszer alsó részére is, ahol hasznos baktériumok tápanyagaivá válhatnak.

Az ebbe a csoportba tartozó anyagokra, így az inulinra is jellemző, hogy sem a szájban, sem pedig az emésztőrendszerben nincs olyan enzim, ami fel tudja oldani, vagy meg tudja emészteni. A természetes források között a cikória, articsóka, csicsóka, gyermekláncfű, cikória, Agávé, fokhagyma, spárga, hagymavelő, búza és a nyers árpa említhető a legjobbak között, ezeken kívűl még több ezer élelmiszerben is megtalálható.)-

A kollagén: A legjobb kollagén tartalmú ételek és azok, amelyek segítik a kollagén termelését:  Kocsonya,Húsleves:-A csontok, inak, ínszalagok és a bőr, akár pár napig, de minimum 14-16 óráig tartó párolásával készített csontleves kiváló kollagénforrás, ezenkívűl a kollagén termelést segítő élelmiszerek : Zöld levelű zöldségek,például a spenót, saláta és a kelkáposzta ,Tökmag rendkívül gazdag a cinkben, amely fontos ásványi anyag a kollagén szintézisének, Eper a legfontosabb kollagénépítő ételek közé tartozik, mivel tartalmaznak elagénsavat, egyfajta antioxidánst, amelyről kimutatták, hogy véd a kollagén lebontásával szemben, Citrusfélék :a citrom, a lime, a narancs és a grapefruit magas a C-vitamin tartalma, amely fontos vízoldható vitamin, és központi szerepet játszik a kollagéntermelésben, Fokhagyma :gyógynövény, amely gazdag kollagénfokozó vegyületekben, például kénben, amelyekről feltételezik, hogy felgyorsítják a szervezet kollagénszintézisét.

Azonban észben kell tartanunk, hogy a kollagén termelésünk képessége az idő előre haladtával csökken, itt jöhet képbe a kiegészítők használata.

Bízom benne, hogy a videóval és ezzel a cikkel, hozzájárultam a karatén színdróma, azaz, az elhízás megelőzéséhez.

Ha nem láttad a videót itt megnézheted utólag is :

Videók

 

A 21 napos eztSlimPo programról itt olvashatsz többet :

 

 

Köszönöm ha megosztod !

Iratkozz fel itt is !

Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Pinterest
Instagram